FOOD
Tastimo
Určite sa vám už stalo, že ste prišli do reštaurácie, zobrali ste si jedálny lístok a našli ste v ňom jedlo, ktorého názov vyzeral naozaj lákavo. Takže ste si ho samozrejme objednali a potom ste sa 20 minút tešili, že sa dobre najete. Keď potom pred vás čašník položil tanier, mali ste pocit, že si pomýlil stôl, všakže? Určite v tom nie ste sami, stáva sa to pomerne často 😄
Našťastie už dnes ale ľudia vymysleli všetko a existujú appky, vďaka ktorým si mačku vo vreci neobjednáte. A hoci sa ku nám väčšinou všetko dostane so značným časovým odstupom, na Slovensku máme od tohto roku tiež svoju aplikáciu, vďaka ktorej si môžeme vybrať jedlo nie len na základe lákavého názvu ale taktiež fotografie.

Aplikácia Tastimo bola vypustená na Appstore a Google Play v marci 2016. Možnosť vybrať si jedlo podľa fotky bolo a je jej hlavným cieľom. Obsah Tastima tvoria fotky, ktoré pridávajú predovšetkým spokojní zákazníci, poprípade samotné reštaurácie. Appka pomáha ľuďom vybrať si svoje jedlo aj podľa ich aktuálnej chute a to vďaka kategóriam, do ktorých sú jednotlivé recepty zaradené. Používatelia Tastima dennodenne pribúdajú a medzi najaktívnejších patria aj známi foodblogeri, ktorí vám odporučia naozaj kvalitné reštaurácie a chutné jedlá.
Ak si ešte nemal možnosť stretnúť sa s Tastimom, choď na Appstore alebo Google Play, stiahni si appku a zoznám sa s ňou sám poprípade mrkni ich Instagram plný šmakociniek https://www.instagram.com/tastimoslovakia/
Dobrú chuť 😊
Prečo nie je magnézium iba nepodstatný minerál?

Hoci ho mnohí ľudia nepovažujú za dôležité, magnézium je minerál, ktorý je pre naše telo mimoriadne potrebný.
Je zastúpený v stovkách biochemických reakcií a veľmi dôležitú úlohu má napríklad pri svalovej kontrakcii, prenose nervových vzruchov či znižovaní krvného tlaku.
Odporúčaný denný príjem je 400-450mg pre mužov a 300-330 mg pre ženy.
So športom ruka v ruke
Niekoľko štúdií preukázalo pozitívny vplyv na zlepšenie športových výsledkov u ľudí, ktorí zvýšili príjem magnézia. Pre športovcov s pravidelnou športovou aktivitou je teda nevyhnutné, aby prijímali dostatok magnézia, inak môže dochádzať k poklesu výkonu či svalovým kŕčom. Takže makači, aj keď je to iba minerál, nezanedbávajte ho!
Urob radosť svojim nervom
Magnézium hrá významnú rolu najmä pri správnej funkcii mozgu a dokáže ovplyvňovať našu náladu. Niektorí vedci veria, že nedostatok magnézia môže byť dôvodom depresií a množstva mentálnych porúch. Magnézium taktiež dokáže bojovať proti migréne a odporúča sa aj ľuďom s úzkostnými stavmi.
Túto informáciu môžem potvrdiť aj z vlastnej súsenosti 😊 môjmu tatinovi sa posledné roky často stávalo, že mu prišlo za volantom zle, nemohol dýchať, točila sa mu hlava a párkrát ho dokonca brala z diaľnice záchranka. Doktori časom prišli na to, že mal v tele kriticky nízku hladinu magnézia a odkedy berie pravidelne doplnky výživy obsahujúce magnézium je prekvapivo úplne v poriadku.
Samozrejme, vždy je lepšou voľbou kvalitná strava s obsahom magnézia, ako doplnky výživy a preto sa poďme pozrieť na to, ktoré potraviny sú jeho zdrojom.
7 POTRAVÍN S VYSOKÝM OBSAHOM MAGNÉZIA
1. BANÁN
Určite ste už počuli, že banány sú dobré proti depresí. Je to práve vďaka magnéziu a samozrejme aj ďaľším látkam ako sú napríklad tryptofán 😊
1 banán obsahuje približne 9% odporúčaného denného príjmu magnézia.
2. AVOKÁDO
Myslím, že túto potravinu som ospevovala už dosť, čo si môžete pozrieť aj vo videu a tu máme ďaľší dôkaz o tom, že avokádo je naozaj superpotravina 😊
https://www.youtube.com/watch?v=39rPeWkbw8I
1 avokádo obsahuje približne 15% odporúčaného denného príjmu.
3. HORKÁ ČOKOLÁDA
Neviem či tieto pozitívné účinky čokolády tešia iba mňa alebo aj vás, ale odkedy viem, koľko dobrých vlastností tento sladký zázrak má, nerobím si výčitky, keď sem tam zhreším. (Len tak mimochodom, keďže som fotila potraviny k tomuto článku, tak tu pri mne od začiatku písania ležala aj moja obľúbená horká čokoláda a už z nej pár tabličiek ubudlo, takže ju asi idem odniesť späť do kuchyne skôr, ako padne celá 😄 )
Keďže má každá horká čokoláda iný obsah kakaa a inú gramáž, nedá sa presne určiť koľko magnézia obsahuje, ale na 100g je to približne 30%, takže je ho tam naozaj dosť 😊
4. SEMIENKA
Hoci sú semienka malinké, majú naozaj veľké účinky na naše zdravie. V tomto videu si môžete pozrieť skvelé vlastnosti konkrétne chia semienok.
https://www.youtube.com/watch?v=RnQXdLqLeQY
5. RYBY S VYSOKÝM OBSAHOM TUKOV
Medzi tie sa radí napríklad veľmi obľúbený losos či makrela.
6. LISTOVÁ ZELENINA
Listová zelenina je okrem iného aj skvelý antioxidant a určite by ste ju do svojho jedálnička zaradiť mali. Pokiaľ hovoríme o magnéziu, nájdete ho napríklad v špenáte, rukole či klasickom šaláte.
7. ORECHY
Takmer všetky orechy sú na magnézium veľmi bohaté, medzi tie s najväčším obsahom však patria mandle alebo kešu orechy.
Dúfam, že vďaka tomuto článku začnete prikladať magnéziu aspoň o niečo vyššiu dôležitosť a spomenuté potraviny si nájdu vo vašom jedálničku miesto taktiež 😊 takže šup dať si tabličku kvalitnej čokolády.
Pekný deň prajem 😊

Je sója skutočne taká skvelá ako sa o nej hovorí?
Za posledných pár rokov bola sója a všetky výrobky z nej masívne propagované ako zdraviu prospešné. Mnohí ľudia sú však prekvapení, keď zistia, že to tak vôbec nie je. Práve naopak, veľká väčšina sójových produktov na naše zdravie pôsobí skôr negatívne.
Sójové produkty celkovo delíme na fermentované a nefermentované. Fermentácia je proces, prostredníctvom ktorého dochádza k ničeniu toxínov a vzniku zdravších potravín. Tieto produkty sú pre naše telo dokonca veľkým zdravotným prínosoma získavame z nich do tela dôležité látky. Avšak, sója, ktorá týmto procesom neprešla nie je vhodná na konzumáciu , ľudský organizmus ju jednoducho nedokáže spracovať.
Ako povedala aj Vladimira Strnadelová z Inštitútu celostnej medicíny "Moje skúsenosti s výrobkami zo sóje sú pozitívne. Bohužiaľ sója ako strukovina aj ako múka je nestráviteľná a veľmi zaťažuje. Preto je potrebné používať tradičné výrobky ako tempeh a natto. Tu už tieto negatíva nie sú."
Veľkú väčšinu sójových produktov, ktoré zapĺňajú obchodné regále tvoria práve tie nefermentované. V našich supermarketoch môžeme nájsť sóju spracovanú do rôznych podôb od sójového mlieka, syrov, mäsa, múky až po sójové jogurty či dokonca kojenecké mlieko. Bohužiaľ, existuje mnoho vedecky podložených dôkazov a výskumov, ktoré poukazujú na negatívne účinky týchto výrobkov.
Nefermentované sójové produkty obsahujú látky, ktoré blokujú hormóny štítnej žľazy, nachádza sa v nej napríklad fytoestrogén, ktorý môže blokovať hormón estrogén a tak spôsobovať hormonálne problémy. Je dokázané, že konzumácia sójového mlieka dokáže narúšať menštruačný cyklus žien a taktiež obsahuje látky zabraňujúce vstrebávaniu niektorých pre naše telo nevyhnutných minerálov, ako sú napríklad kalcium, železo alebo zinok.
Čím môžete nahradiť nefermentované sójové výrobky?
Ako bolo už vyššie spomenuté, medzi zdravé sójové produkty patria napríklad syry ako misso, nato či tempeh. Okrem syrov sú to potom ešte sójové omáčky - Tamari alebo Shoyu. S konzumáciou týchto omáčok som sa síce ja osobne ešte nestretla, ľudia, ktorí ich konzumujú si však tieto potraviny pochvaľujú 😊
Samozrejme, ak si raz za čas dáte nejaký sójový výrobok, určite telu pri našom súčasnom stravovaní nespôsobite nenávratnú ujmu na zdraví. Ja sa taktiež svojich sójových jogurtov od Alpra neplánujem vzdať. Pokiaľ však niekto tieto produkty konzumuje naozaj pravidelne a vo veľkom množstve, treba sa zamyslieť, či by za ne predsa len nedokázal nájsť náhradu a trocha ich obmedziť 😊
Pekný deň prajem 😊
Sú ryžové chlebíčky naozaj tak skvelí pomocníci pri chudnutí?
Určite sa už každý stretol s takzvanými ,,polystyrénmi". Na trhu ich nájdeme nespočetne veľa. Nemusí sa vždy jednať iba o ryžové, v našich obchodoch nájdeme aj kukuričné či pšeničné chlebíky.
Obľubu si za posledné roky získali aj vďaka jednoduchému prenášaniu a dlhej trvanlivosti. Hlavným dôvodom, kvôli ktorému začali ľudia vo veľkom konzumovať tento produkt je však údajná záruka chudnutia. To sa bohužiaľ o ryžových chlebíkoch tak celkom povedať nedá.
Samotné ich síce nemôžeme označiť za zdraviu škodlivé, ako náhrada bieleho pečiva môžu byť dokonca prospešné, ja sama ich ako náhradu chleba konzumujem, nie je však pravda, že pomáhajú pri redukcii telesného tuku.
Ryžové chlebíky majú veľmi nízku schopnosť zasýtenia, vyrábajú sa totiž takzvaným pufovaním. Je to technológia, pri ktorej sa kukuričné zrná vďaka vysokej teplote a tlaku nafúknu. Dochádza tým síce k lepšej stráviteľnosti zrna, bohužiaľ však aj k zvýšeniu glykemického indexu. To znamená, že po ich skonzumovaní sa nám rapídne zvýši hladina inzulínu v krvi, následne však aj veľmi rýchlo klesne a my budeme za krátky čas znova hladní. Navyše, pokiaľ energiu prijatú z polystyrénov nemáme v krátkom čase kde spotrebovať, uloží sa ako podkožný tuk. Pokiaľ teda obľubujete ryžové chlebíčky a nekonzumujete ich so zámerom vylepšiť si svoju postavu, nie sú pre vaše telo až taká veľká katastrofa :)
Najväčší problém však nastáva pri polevách, v ktorých sú tieto polystyrény zvyčajne máčane.
Na pultoch môžeme nájsť chlebíčky poliate rôznymi polevami od jogurtovej, banánovej, jahodovej až po kakaovú. Mnohí ľudia ich teda vo veľkom kupujú v dobrej mienke, že tieto ovocné polevy sú zdravé. Málokto však tuší, že obsahujú množstvo cukru a stužených, transmastných tukov, ktoré majú na naše telo veľmi zlý vplyv a mali by sme ich z nášho jedálnička úplne vyradiť.
Ak by sme to teda mali zhrnúť, samotné ryžové chlebíky zdraviu neškodia a sú vhodnejšiou voľbou ako klasické pečivo, pokiaľ sa však bavíme o váhe, tá nám vďaka nim o moc neklesne. Ak by som vám však mala dať nejaké odporúčanie, chlebíčkom poliatym všetkými čokoládovými, jogurtovými či ovocnými polevami sa vyhýbajte.
Pekný deň prajem :)
Skutočne začína správne ráno plnou miskou müsli ?
Okrem kvalitných hodiniek sa môžeme Švajčiarom poďakovať aj za výrobok, ktorý je dnes neodmysliteľnou súčasťou jedálnička mnohých z nás. Švajčiarsky doktor Maximilian Bircher-Benner totiž ako prvý prišiel s pokrmom nazvaným müsli. Tento pokrm zložený z ovsených vločiek, ovocia a semienok podával svojim pacientom v nemocnici, preto sa dnes obvykle spája so zdravým životným štýlom. Treba sa však zamyslieť nad tým, či sa dnešné ,,müsli" dajú nazvať práve zdravými.
Dnes sa môžeme stretnúť s mnohými formami, v obchodoch nájdeme müsli miešané, zapečené, nezapečené a často sa stretávame najmä s praktickými müsli tyčinkami. Bohužiaľ, takmer do všetkých je pridávané obrovské množstvo cukru, poprípade iných umelých sladidiel, ktoré nie sú vôbec prospešné pre estetiku nášho tela a už vôbec nie pre naše zdravie. Buďme teda úprimní, pre váš zadok je omnoho lepšie keď si dáte kúsok kvalitnej horkej čokolády.
Ďaľším negatívom je , že obilniny, ktoré sa v tyčinkách nachádzajú sú zvyčajne extrudované. Extrúzia je proces, pri ktorom sa potravina pri vysokej teplote zlisuje do polotuhej masy a následne pretlačí cez úzky otvor, čím sa zvýši jej tvarovateľnosť. Je výhodná v tom, že predĺži trvanlivosť potraviny, zároveň však niekoľkonásobné zvýši glykemický index, čo spôsobí vyššiu hladinu inzulínu v krvi a následne aj omnoho rýchlejšie zvýšenie hmotnosti.
Čerešničkou na torte sú opäť polevy, ktorými sú müsli častokrát poliate. Osahujú totiž množstvo stužených tukov a teda aj transmastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo veľmi škodlivé.
Ak si bol doteraz aj ty jeden z tých, ktorého sa nášmu potravinárskemu priemyslu darilo svojimi reklamami úspešne zavádzať a teraz rozmýšľaš, čo by si mohol namiesto müsli raňajkovať, určite sa nevracaj k chlebíku s džemom 😉 svojich ranných vločiek sa vôbec nemusíš vzdávať, stačí len, ak sa vrátiš k pôvodnej verzii doktora Bennera a kúpiš si kvalitné ovsené vločky, ktoré môžeš doplniť rôznymi druhmi semienok a orechov, podobne ako hore na obrázku.
Pekný deň prajem 😊

Môžu byť nízkotučné výrobky iba ďaľší tučný marketingový ťah?
Každý z nás už zrejme počas nákupu narazil na produkty s nápisom ,,light", sú to výrobky so zníženým obsahom tuku. S nízkotučnými výrobkami sa však stretávame nie len v našich obchodoch ale aj pri každodennom pozeraní televízie. Nejedna reklama ich prezentuje ako zdraviu prospešnejšie a najmä podporujúce chudnutie. Donedávna bolo nepredstaviteľné, aby diétna strava obsahovala iné ako nízkotučné výrobky. Veda sa však stále posúva dopredu a mnohé štúdie vykonané v posledných rokoch dokazujú pravý opak.
Žiadna štúdia dodnes nepreukázala vhodnosť nízkotučných výrobkov.
Výrobky ochudobnené o tukovú zložku majú v prvom rade nízku zasycovaciu schopnosť, to znamená, že po nich budeme oveľa rýchlejšie hladní. Medzi farmármi je známe, že prasatá, ktoré sú kŕmené nízkotučným mliekom rýchlo priberú, naopak prasatá kŕmené plnotučným mliekom ostanú štíhle. Znamená to, že v skutočnosti je konzumácia nízkotučných výrobkov dokonca spájana s obezitou.
Ďalšou vecou, ktorá neovplyvňuje len našu postavu ale i samotné zdravie, sú náhrady tukovej zložky v týchto produktoch. Namiesto tuku sa do nich totiž pridáva mnoho umelých sladidiel, napríklad aspartám, ktorý sa v tele mení na metanol. Ďalej sú to najmä škroby, čo opäť znamená množstvo cukru, ale aj želatína či iné zahusťovadlá.
Ďalším negatívom je, že nízkotučné výrobky sú ochudobnené o množstvo pre naše telo potrebných látok.
Výrobky so zníženým obsahom tuku teda vôbec nie sú zdraviu prospešné a ako povedal Dr. Joseph Mercola: Myšlienka, že nízkotučná strava je zdravá, sa považuje za možno najnebezpečnejší mýtus v stravovaní.
Pekný deň prajem 😊
Nie je maslo ako maslo
S arašidovým maslom sa určite stretol už každý z vás. Táto pochúťka pochádza z Ameriky a obľubujú ju nie len naši ,,bodybuilderi" ale aj mnoho ďaľších ľudí, ktorí ním zaháňajú chuť maškrtiť alebo im proste len chutí. Okolo arašidového masla sa viedlo už množstvo debát, niektorí hovoria, že je pre naše telo neprospešné a jediné, čo mu zabezpečí sú kilá naviac, iní zas, že je to nutrične veľmi hodnotná potravina. Myslím, že sa skôr prikláňam k tej druhej skupine, aj keď v prvom rade treba brať ohľad na to, aké arašidové maslo si zvolíte. V obchodoch môžeme nájsť maslá od najvyššej kvality až po totálny odpad. Pardón za výraz, ale potravina, ktorá má v zložení na prvom mieste plamový olej a glukózový sirup, učite nie je ani zďaleka zdravá a povedzme si úprimne - nebude nijaký rozdiel ak si kúpite rovno nutellu. Vlastne aspoň ušetríte.
U nás na Slovensku je taktiež veľmi široký výber arašidového masla od takých, ktoré majú s maslom spoločný iba názov na obale až po maslá, ktoré sú nutrične veľmi hodnotné. Medzi tieto kvalitné maslá patria aj tie od slovenskej značky Pure nuts. Značka Pure nuts vyrába 100% arašidové ale taktiež aj mandľové maslo, ktoré neobsahuje nijaké rastlinné oleje, rafinované cukry ani konzervačné látky. Maslá dodávajú od našich susedov z Česka a sú dostupné v mnohých predajniach so zdravou výživou a doplnkami po celom Slovensku. Ak to teda myslíš s arašidovým maslom vážne a namiesto prázdnych kalórií chceš do tela dostať niečo hodnotné, pozri si stránku www.purenuts.sk a pozri si ich produkty. Nájdeš tam nie len arašidové maslo ale taktiež rôzne formy kvalitných čokolád, recepty a mnoho ďaľšieho.
Pekný deň praje Emma 😊
Vložte svoj text